Film- avond ‘DE PLATOSCHOOL’

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Film- avond ‘DE PLATOSCHOOL’

24 november @ 20:00 - 22:00

€10.00

Inloop 19:30 en 20:00 uur start film 
We gaan in een zeer intieme setting met elkaar de documentaire kijken en na afloop met maker Yara Hannema in gesprek over de documentaire.

is een documentaire over de ongelofelijke geschiedenis van een school met het label: bijzonder onderwijs. De school werd tijdens de jaren tachtig opgericht door ouders met spirituele idealen. De leerlingen leerden er onder meer Sanskriet, Indiase dans en filosofie met de bedoeling voor ‘het kweken van een hoger bewustzijn’. Totdat er iets mis ging. De film vertoont hoe een Amsterdamse basisschool werd aangeklaagd wegens mogelijke mishandeling van leerlingen door leerkrachten en uiteindelijk de deuren moest sluiten. Wat is er gebeurd met deze idealen? Is het vandaag de dag eigenlijk nog wel een goed idee om de vrijheid van onderwijs in stand te houden? Deze avond wordt ‘De Platoschool’ vertoond en voeren we een nagesprek met de zaal over ervaringen met de school.

Yara Hannema is een kind van de Platoschool. Een Amsterdamse basisschool die in 1983 werd opgericht door mensen met spirituele en filosofische idealen. De leerlingen leerden er onder meer Sanskriet, Indiase dans en filosofie met de bedoeling voor ‘het kweken van een hoger bewustzijn’. Zijn dit soort idealen een goede basis voor het onderwijs? Dertien jaar na de oprichting kwam de school in opspraak omdat kinderen er geslagen werden. Leraren werden hiervoor veroordeeld en uiteindelijk moest de school haar deuren sluiten.

In deze documentaire maakt Yara Hannema een reconstructie van de gebeurtenissen op de Platoschool met behulp van gesprekken met oud-leraren, leerlingen en haar ouders. Yara onderzoekt wat er mis is gegaan. Hoe kan een school die uit idealisme is gesticht zo ontsporen? Yara beschikt over een groot en rijk archief van video- en fotomateriaal die de kijker terugneemt naar de dagen van de Platoschool. 

Gegevens

Datum:
24 november
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€10.00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
WWW.THEATERELSWOUT.NL

Locatie

Theater Elswout
Elswoutslaan 24-a
Overveen, NH 2051AE Nederland
Telefoon:
023 – 820 0460
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Theater Elswout
Telefoon:
023 – 820 0460
Bekijk de site van Organisator

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar